Erilainen maailmankuva [Raamatussa]


Lainaus Outi Lehtipuun artikkelista "Raamatun tutkimus ja tulkinta"

Sekä VT:n että UT:n kirjoittajilla oli sama muinaisitämainen maailmankuva kuin muilla aikalaisillaan. Se perustui konkreettisiin havaintoihin ympäröivästä maailmasta. Koska uloimman tunnetun reunan muodosti meri, maan uskottiin olevan kaikkialta meren ympäröimä. Taivas kaartui kupuna maanpiirin yllä. Maan alla olivat maan juuret ja vesien lähteet. Tässä kolmikerroksisessa maailmankaikkeudessa ylin kerros eli taivas oli Jumalan (tai jumalten) asuinpaikka. Ihmiset elivät keskellä, maan päällä. Alimpana maan alla oli kuolleiden valtakunta, tuonela.

Kaavio: Maailmankuva


Käsitys kolmikerroksisesta todellisuudesta heijastuu esim. Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta kertovissa teksteissä. Kuoltuaan Jeesus laskeutuu alas, maan alimpiin paikkoihin (Ef. 4:9). Ylösnousemus merkitsee siis sananmukaisesti maan alta ylös nousemista. Samoin Jeesuksen taivaaseen ottaminen kuvataan niin, että pilvi nostaa hänet korkeuksiin, Jumalan luo.

Lähde:
Outi Lehtipuu: Raamatun tutkimus ja tulkinta. Helsingin yliopiston eksegetiikan laitos. Koko artikkeli on saatavissa osoitteessa http://www.helsinki.fi/teol/kurssit/ekse/print2.html.

Outi Lehtipuu on Uuden testamentin eksegetiikan dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

_______________

Tämä sivu liittyy blogin julkaisuun "Temppelityöstä Mormonin kirjassa"